0 incelemeden
26 Eylül
8
400 metre
Konum: Harim-i Şerif’e sadece 10 dakikalık yürüme mesafesinde.
Odalar ve İmkanlar: Otel, klima, düz ekran TV, elektrikli su ısıtıcısı ve ücretsiz banyo malzemeleri içeren özel banyolarla donatılmış odalar sunmaktadır. Birçok odada şehir manzarası mevcuttur.
Umre Turları Ekonomik Nedir ve Ne Zaman Yapılır?
Umre Turları Ekonomik, ziyaret etk anlamına gelir. Aynı zamanda Müslümanların Kabe`yi ziyaret etmelerine ve tavaf etmelerine de umre denir. Ziyaret şekli ise, hac ile benzerlik gösterir. Fakat hacda olduğu gibi Zilhicce ayında olması gerekmez. Dini bir terim olarak ise umre, “Belirli bir zamana bağlı olmadan ihrama girerek Kâbe’yi tavaf etmek, tıraş olup ihramdan çıkmak ve Safa ile Merve arasında sa’y yapmaktan” ibarettir.
Umre Turları Ekonomik, küçük bir hacdır. Umre yapmak isteyen kişi, umre tavafı yapar, mikattan ihrama girer sonra da sa’y yapar ve tıraş olarak ya da saçlarını kısaltarak ihramdan çıkar. Umre Turları nin ziyaret şekli hacca benzer. Ama hac gibi Zilhicce ayında olması gerekmez. Dinimizde umre yapmak sünnettir. Umre Turları için belirlenmiş bir zaman yoktur. Arefe ve onu izleyen kurban bayramı günleri başta olmak üzere yılda beş günün dışında her zaman diliminde umre yapılır.
Sözlükte “ziyaret, Kâbe ziyareti; imar” anlamlarına gelen umre fıkıhta ihrama girerek Kâbe’yi tavaf edip Safâ ile Merve arasında sa‘y yapmayı ifade eder. İ‘timâr “umreyi eda etmek”, mu‘temir “umreyi eda eden kimse” demektir. Gerek eda mekânı gerekse âdâb ve erkânı bakımından hac ve umrenin birçok ortak noktası vardır.
Ancak hac hicrî takvimin belirli ay ve günlerinde eda edilen, umrede yapılanların yanında Arafat ve Müzdelife vakfeleri, Mina’da geceleme, şeytan taşlama gibi başka fiilleri de içeren kapsamlı bir ibadet ve İslâm’ın temel şartlarından biri olması dolayısıyla hac ve umreyi birbirinden ayırmak için hacca “büyük hac” (el-haccü’l-ekber; bk. et-Tevbe 9/3), umreye “küçük hac” (el-haccü’l-asgar; bk. İbn Hibbân, XIV, 504) denilir. Umre Turları Ekonomik kelimesi Kur’ân-ı Kerîm’de aynı âyet içinde iki defa (el-Bakara 2/196), bir âyette de fiil şeklinde (el-Bakara 2/158) geçer.
İlk dönemden itibaren hadis ve fıkıh eserlerinde müstakil başlık altında veya hac bölümü içinde umreyle ilgili rivayet ve hükümlere yer verilmiştir. Ayrıca birçok âlim hac ve umreye dair müstakil eserler yazmış, bu konuda zengin bir literatür oluşmuştur.
Hükmü ve Sevabı. Hanefîler’in çoğunluğuna ve Mâlikîler’e göre kişinin hayatında bir defa umre yapması müekked sünnettir. Bazı Hanefîler’e göre ise umre vitir namazı ve kurban gibi vâciptir. Şâfiî ve Hanbelî mezheplerinde tercih edilen görüşe göre hayatta bir defa umre yapmak farzdır.
Mekke halkının devamlı yaptığı tavaf umrenin en önemli rüknü sayıldığından Hanbelîler’in bir kısmı onların umre yapmasını farz görmemiştir. Şâfiî ve Hanbelîler umrenin farziyeti hususunda, “Hac ve umreyi Allah için tamamlayınız” âyetindeki emri (el-Bakara 2/196) ve Hz. Âişe’nin, “Kadınlara cihad gerekir mi?” sorusuna Resûl-i Ekrem’in, “Evet, onlara içinde savaş bulunmayan bir cihad gereklidir: Hac ve umre” şeklinde cevap vermesini (İbn Mâce, “Menâsik”, 8) delil gösterirler.
Anılan âyetteki emri, başlanan hac ve umre turları nin yarım bırakılmaması şeklinde yorumlayan Hanefîler ve Mâlikîler umrenin sünnet oluşuna Hz. Peygamber’in hadisini delil getirmişlerdir. Resûlullah umrenin vâcip olup olmadığı sorulduğunda, “Hayır, fakat umre turları yapmanız daha faziletlidir” karşılığını vermiş (Tirmizî, “Ḥac”, 88), ayrıca, “Hac cihad, umre ise tatavvudur” demiştir (İbn Mâce, “Menâsik”, 44). Mâlikîler’in çoğuna göre bir yılda birden fazla umre yapılması mekruhtur; ancak yapılırsa sahih olur.
Müslüman aleminden olan insanların hac dönemleri haricinde ihrama girerek Kabe’yi ziyaret etmelerine, Kabe’yi tavaf etmelerine, Sa’y yapıp tıraş olmaları ile ibadetlerini sonlandırmalarına umre denilmektedir. Umre sünnettir.
Hac günleri haricinde Suudi Arabistan Konsolosluğunun umre vizesi verdiği dönemlerde umre ziyareti yapılabilir.
Direkt Cidde’ye giden gruplar, mikat mahalline havada iken girildiğinden dolayı, Türkiye’deki hava limanında giyilir. Medine-iMünevvere’ye giden gruplar için ise Mekke-i Mükerreme’ye transfer olmadan önce otelde giyilir.
İhramlı iken kokulu sabun, şampuan, parfüm ve benzeri ürünler kullanılamaz.
Suudi Arabistan’da Mekke ve Medine şehirlerini ibadet amaçlı ziyaret etmek için alınan vizedir. Suudi Arabistan devleti tarafından yetkilendirilen Suudi Arabistan’da bulunan vize firmaları tarafından onay alınır, konsolosluklarca verilir.
Yeşil, gril veya siyah pasaportlara Suudi Arabistan Krallığı’nca herhangi bir ayrıcalık tanınmamıştır. Bütün pasaportlar, türüne bakılmaksızın vize almak durumundadır.
Umre dönüş tarihinden itibaren en az 6 ay geçerliliğinin olması gerekmektedir.
Umre’ye giderken yanımıza almamız gerekenler ile ilgili de birçok soru sorulmaktadır. Erkekler için günlük kıyafetlere ek olarak ihram adı verilen ve iki parça beyaz bezden oluşan kıyafet ile arkası açık terlik gerekmektedir. Kadınlar için ise tek parça tesettürlü kıyafetler uygun olmaktadır. Öte yandan Suudi Arabistan’ın iklimini göz önünde bulundurduğumuzda umreye giderken herkesin güneş gözlüğü, nemlendirici krem gibi şeyler almasında fayda bulunmaktadır. Bunlara ek olarak herhangi bir hastalığınızdan dolayı rutin olarak içtiğiniz ilaç varsa mutlaka yanınızda götürmelisiniz.
Suudi Arabistan’ın para birimi Riyal (SAR) olup dolara endeksli artış ve azalış gösterir.
Leave a review